Vilken huvudvärk har du?
Gör testet här!

Om huvudvärk

Med huvudvärk menar man smärta i huvudet, ansiktet och vissa delar av nacken. Värken kan vara tryckande, molande eller pulserande, komma plötsligt eller smygande, vid enstaka tillfällen eller mer regelbundet. Intensiteten varierar liksom om huvudvärken är kortvarig eller ihållande. Hur huvudvärken än ter sig är det väldigt vanligt och nästan alla har haft ont i huvudet någon gång. Människor i alla åldrar drabbas, även barn och ungdomar. Vanligast är huvudvärk i åldern 20–30 år då 90 % av alla kvinnor och 75 % av alla män har ont i huvudet ibland. Med ökad ålder minskar förekomsten och bland personer som fyllt 70 år har 50 % av kvinnorna och 25 % av männen huvudvärk.

diagram-horton

Varför har man huvudvärk?

Huvudvärk kan bero på flera olika saker. I hjärnans nervvävnad finns inga smärtreceptorer, utan värken förmedlas genom smärtkänsliga nerver från större blodkärl, hjärnhinnorna och benhinnorna runt skallbenet. Vilka nerver som leder smärtan styr var i huvudet det gör ont. Smärtan kan till exempel förmedlas via förgreningar till ögats nerver och leder då till huvudvärk kring ögat eller i pannan. När de så kallade cervikalrötterna, som sitter i ryggradens allra översta del, är smärtbärare ger det upphov till värk i bakhuvudet.

 

»Nervvävnaden innehåller nervceller och stödjeceller som bygger upp hjärna, ryggmärg och nerver. Den styr kroppens funktioner och ansvarar för medvetande och intelligens.«

Några vanliga orsaker till huvudvärk
1
Tillfällig huvudvärk kan vara en konsekvens av vätskebrist, lågt blodsocker, oro, stress, sömnbrist, kraftig ansträngning, synfel, hormonsvängningar, rökning, alkohol, baksmälla, stora mängder koffein eller abstinens efter att man minskat sitt intag av till exempel alkohol, nikotin, läkemedel eller narkotika.
2
Återkommande huvudvärk kan bero på olika psykologiska tillstånd och känslomässiga påfrestningar. Stress, oro, trötthet, sömnbrist, spänningar i muskler, sammanpressade käkar, tandgnisslan och depression leder ofta till att man får ont i huvudet.
3
Långvarig huvudvärk som inte går över måste utredas för att man ska kunna få rätt diagnos. Det kan till exempel handla om spänningshuvudvärk, migrän eller Hortons huvudvärk. Dessa huvudvärkstyper finns även i en kronisk form. Kronisk huvudvärk innebär att huvudvärken återkommer minst 15 dagar per månad och har gjort det under de tre senaste månaderna.
4
Sjukdomar av olika slag kan ge huvudvärk som symtom. När man är förkyld, har influensa eller andra infektioner orsakade av virus eller bakterier är det vanligt att ha ont i huvudet. I sällsynta fall kan huvudvärken vara ett tecken på något allvarligare. Det förekommer till exempel vid blodbrist, högt blodtryck, njursvikt eller sjukdomar i hjärnan och hormonbildande körtlar.
5
Läkemedel mot huvudvärk kan paradoxalt nog även orsaka långvarig huvudvärk. Det är särskilt förekommande när man medicineras för andra kroniska huvudvärkstyper med läkemedel som innehåller koffein, ergotamin och triptaner. Även nitrater, kalciumantagonister, ACE-hämmare, NSAID, östrogen, isotretinoin och sildenafil kan ge huvudvärk som biverkan.
Primär huvudvärk

Att huvudvärken är primär innebär att det är en sjukdom i sig som inte orsakas av några andra sjukdomar eller tillstånd. Spänningshuvudvärk, migrän och Hortons huvudvärk är exempel på primär huvudvärk. Spänningshuvudvärk och migrän är allra vanligast och förekommer hos 90 % av de som söker vård för sin huvudvärk.

horton-p

1
Spänningshuvudvärk är en tryckande, molande huvudvärk som antingen sitter i ett band runt huvudet eller lokalt i pannan eller bakhuvudet. Den kan också kännas som en tyngd på hjässan.

Spänningshuvudvärk drabbar både män, kvinnor och barn men är vanligast i 20–40 års åldern. Många som lider av spännings­huvudvärk utvecklar den under dagen, men man kan också vakna på morgonen med ont i huvudet. Frekvensen varierar och huvudvärken kan komma sporadiskt eller dagligen och hålla i sig flera dagar i sträck. Utlösande faktorer kan vara spänningar, sömnbrist, stress, oro eller depression. De som söker vård har ofta haft problem med återkommande huvudvärk under flera månader eller år.

2
Migrän är en intensiv, svår och pulserande huvudvärk som kan vara både enkel- och dubbelsidig. Var femte kvinna och var tionde man drabbas och även barn kan få migrän.

Migrän kommer i attacker som varar mellan 4–72 timmar och smärtan förvärras av fysisk aktivitet och att man rör på huvudet. Förutom huvudvärken är illamående, kräkningar samt ljud- och ljuskänslighet vanliga symtom. Ungefär 20 % av de som har migrän lider även av så kallad migränaura. Det innebär att migränanfallet föregås av olika neurologiska symtom under 5–60 min såsom synrubbningar och domningar i armar, händer och halva ansiktet.

3
Hortons huvudvärk (eng Cluster Headache) är en extremt plågsam form av huvudvärk. Sjukdomen kännetecknas av perioder av mycket smärtsamma huvudvärksattacker lokaliserade till det ena ögat.

Huvudvärksattackerna varar mellan 15 minuter upp till 3 timmar. Förutom huvudvärken har man ofta ett rött, svullet eller rinnande öga, täppt eller rinnande näsa och svettningar i panna eller ansikte på samma sida som smärtan sitter. Attackerna återkommer mellan 1–8 gånger per dygn under perioder som är några veckor till några månader långa. Hortons huvudvärk drabbar mindre än 1 % av befolkningen och debuterar oftast i 20–40 års åldern. Det är vanligare att män får Hortons än kvinnor och sjukdomen är sällsynt bland barn och ungdomar.

Sekundär huvudvärk

Att huvudvärken är sekundär betyder att det finns en bakomliggande sjukdom eller skada som förklarar smärtan. Värken kan bland annat bero på högt blodtryck, psykiatrisk sjukdom, ämnesomsättningssjukdomar, hormonstörningar, öroninflammation, bihåleinflammation eller spänningar i käken/ansiktet. Även slag eller våld mot huvudet, hjärntumör och stroke kan ge sekundär huvudvärk.

 

»Sekundär huvudvärk beror på en bakomliggande sjukdom eller skada.«

Diagnos och vård

Oftast är huvudvärken övergående och ofarlig men har man omfattande besvär kan det vara bra att gå till en läkare. Då är det viktigt att man beskriver sin huvudvärk så noggrant som möjligt för att läkaren ska kunna ställa rätt diagnos. Förbered svar på de här frågorna innan du går till läkaren:

 1. Är det första gången huvudvärken uppstår eller har du haft liknande värk tidigare?
 2. Hur lång tid har du dragits med huvudvärken? Av och till? Månader/år?
 3. Var sitter smärtan? Gör det alltid ont på samma ställe eller varierar det?

hortons-diagnos

Farlig huvudvärk

Ibland kan huvudvärk vara ett tecken på en allvarlig eller livshotande sjukdom som kräver akut utredning och behandling. Därför är det bra att känna till vilka varningsklockor som man måste ta på allvar. Om man får huvudvärk som stämmer överens med något av symtomen nedan är det viktigt att kontakta sjukvården omgående.

Symtomen kan till exempel vara en indikation på blödning eller blodpropp i hjärnan, hjärnhinneinflammation och tumör. Därför är det viktigt att snabbt komma till sjukhus och bli undersökt så att rätt behandling kan sättas in.

Det här kan vara tecken på att huvudvärken är farlig:

 • Huvudvärken uppstår väldigt plötsligt och akut, speciellt vid fysisk ansträngning
 • Huvudvärken ändrar karaktär jämfört med den huvudvärk man upplevt tidigare
 • Huvudvärken ökar kraftigt i intensitet
 • Huvudvärken förvärras av hosta, nysning eller krystning
 • Svimning till följd av huvudvärken
 • Krampanfall
 • Personlighetsförändring
 • Neurologiska symtom, t ex balansstörning i ena armen eller benet
 • Påverkan på medvetandet, gäspningar eller hicka
 • Ljud- och ljusskygghet
 • Feber och nackstelhet
 • Kräkningar
MED 1404 - Denna sida uppdaterades senast 11 januari 2016, 02:15.
Till toppen av sidan