Vilken huvudvärk har du?
Gör testet här!

Medicinsk Syrgas

Medicinsk syrgas är ett av de effektivaste sätten att behandla akuta attacker av Hortons huvudvärk på och bidrar till att huvudvärken upphör eller lindras i 70 % av fallen. Behandlingen är beprövad och en av de mest studerade. Det är inte helt klarlagt varför medicinsk syrgas hjälper vid Hortons huvudvärk, men man vet är att när man andas in ren syrgas transporteras mer syre ut till kroppens alla vävnader. På så sätt ökar syremättnaden i blodet och det verkar smärtlindrande.

»Medicinsk syrgas lindrar huvudvärken i 70 % av fallen.«

Hur går behandlingen till?

Behandlingen har som störst effekt om den påbörjas vid de allra första tecknen på en huvudvärksattack. Under 10–15 minuter – eller tills huvudvärken släpper – andas man in 100 % ren syrgas. För vissa hjälper syrgasen omedelbart och lindrar attacken direkt, medan den tar udden av smärtan och gör den mer uthärdlig för andra. Om man inte känner någon förbättring alls efter 20 minuter ska behandlingen avbrytas.

Biverkningar

Huvudvärksattackerna vid Hortons är frekventa och kan komma flera gånger per dygn. Fördelen med syrgas är att behandlingen kan upprepas precis så många gånger som behövs. Syrgasen ger heller inga biverkningar så länge den används enligt läkarens ordination och behandlingen passar även gravida och ammande.

Vilken utrustning behövs?

LIV Midi 10 literLIV Mini 2 liter LIV Mini 1,1 liter

Man sköter syrgasbehandlingen på egen hand utifrån läkarens instruktioner. Syrgasen levereras hem i en flaska tillsammans med de tillbehör som behövs för behandlingen.

Flaskor

Syrgasflaskorna kallas LIV och finns i tre olika storlekar beroende på vilket behov man har. Hur ofta huvudvärksattackerna kommer och hur långa attackerna är, avgör hur mycket syrgas som går åt.

LIV Midi 10 liter

LIV Midi 10 L är en lättviktsflaska som rymmer 10 liter syrgas. Flaskan räcker länge och passar för användning i hemmet.
Ladda ner produktblad om LIV 10 L

LIV Mini 1,1 liter & 2 liter

Syrgasen finns också i mindre flaskor som rymmer 1,1 respektive 2 liter. De är lätta att bära med sig och är ett bra komplement när man till exempel behöver syrgas på jobbet.
Ladda ner produktblad om LIV 1,1 L
Ladda ner produktblad om LIV 2 L

Hortons demand

Man andas in syrgasen genom en utrustning som heter Hortons demand. Den är särskilt framtagen för patienter med Hortons huvudvärk och består av en så kallad demandventil, med en ansiktsmask eller ett munstycke, som koppas till syrgasflaskan. Man väljer själv om man vill använda ansiktsmask eller munstycke beroende på vad som känns mest bekvämt.

Med demand menas att syrgasflödet triggas av den egna andningen. Det innebär att storleken på andetagen och hur ofta man andas styr hur mycket syrgas man får i sig. Hortons demand minskar på så sätt förbrukningen av gas och minimerar samtidigt risken för att syrgas läcker ut när utrustningen inte används.

Ladda ner produktblad om Hortons demand

Munstycke Demand 019

Praktisk information
1
Vad kostar det? Medicinsk syrgas och Hortons demand är godkänt av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) och ingår i högkostnadsskyddet. Det innebär att läkemedlet är subventionerat via skattemedel och att man som patient betalar maximalt 2200 kr per år.
2
Hur levereras syrgasen? Läkaren skriver ut syrgasen och Hortons demand på recept. Därefter kontaktar patienten sitt apotek och berättar till vilken adress som syrgasen ska levereras.
3
Hur beställer man mer syrgas? På syrgasflaskan sitter en tryckmanometer som indikerar hur mycket syrgas som finns kvar. När gasen börjar ta slut kontaktar man sitt apotek för att beställa mer. Nya ansiktsmasker och munstycken beställs kostnadsfritt genom Linde Healthcares Kundcenter.
Så hanteras flaskan hemma

Det är inte farligt att använda eller vistas i närheten av medicinsk syrgas, men tänk på att:

  • När man har syrgasflaskor hemma eller på kontoret ska det alltid finnas en varningsskylt för att informera räddningstjänsten om det skulle börja brinna. Varningsskylten ska sitta på insidan av ytterdörren, 50 cm från nederkanten.
  • Använd inte syrgasen till något annat än vad den ordinerats för och använd bara de kopplingar som är avsedda för medicinsk syrgas.
  • Rökning och öppen eld är förbjuden i ett rum där syrgasbehandling pågår.
  • Använd inte heller brödrost, hårfön eller liknande utrustning med glödtråd under pågående syrgasbehandling.
  • Lägg aldrig en syrgasmask eller en näsgrimma direkt på textilier, t ex kläder eller sängkläder, när syrgasen är på. Syrgas kan ”mätta” textilierna och göra dem lättantändliga och brandfarliga. Textilier som man misstänker är syrgasmättade måste skakas och vädras ordentligt. Det räcker inte att bara lufta dem.
  • När utrustningen inte används ska den vara avstängd.
  • Vid brand – stäng av utrustningen.
MED 1404 - Denna sida uppdaterades senast 11 februari 2022, 03:41.
Till toppen av sidan